Czas nowalijek nakierował nas na poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań wykorzystujących dary natury.
Przedstawiamy Wam olejek eteryczny z nasion marchwi, który ma szerokie spektrum działania i zastosowania m. in.: grzybobójcze, przeciwbakteryjne, uspakajające i przeciwlękowe. Olejek ten znajdziecie w aromatach do zup i koncentratach, a także jako składnik napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
W perfumerii jest on używany jako utrwalacz kompozycji zapachowych, w kosmetyce zaś jako dodatek do kremów i mydeł, natomiast w chemii gospodarczej jako zapach do środków czystości. Konkurencyjny i innowacyjny sposób izolowania olejku dzięki zastosowaniu proteazy serynowej zwiększa porowatość materiału roślinnego i podnosi wydajność ekstrakcji o ponad 40% w pełni wykorzystując potencjał biologiczny rośliny. Proponowany przez nas sposób jego pozyskiwania jest przyjazny środowisku, a otrzymany olejek ma podobny skład chemiczny i aktywność biologiczną, jak w jego klasycznej metodzie otrzymywania. Ważnym autem technologii jest redukcja kosztów produkcji przy zwiększonej ilości otrzymanego materiału.
Technologia powstała na PŁ na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków.
W celu uzyskania większej ilości informacji o technologii i możliwościach współpracy zachęcamy do kontaktu z nami lub z Centrum Innowacji i Przedsiębiorczości PŁ www.p.lodz.pl