Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie dużą popularnością. Staramy się żyć coraz bardziej w zgodzie z naturą, korzystając z jej dobrodziejstw. Okazuje się, iż oprócz bardzo dobrego wpływu na unkcjonowanie organizmu i poprawy ogólnego samopoczucia, może ona mieć ciekawe walory smakowe i wizualne.
W murach uczelni Politechniki Łódzkiej w Instytucie Analizy i Technologii Żywności, dzięki zastosowaniu liofilizatów ekstraktów z zielonej kawy, stewii, mleka bez laktozy/ z niską zawartością tłuszczu, powstała mieszanka do wytwarzania lodów jogurtowych, idealnych także dla diabetyków.
Produkt jest doskonałym pomysłem dla wszystkich, którzy cenią sobie naturalne składniki i nieszablonowy smak lodów.
W celu uzyskania większej ilości informacji o technologii i możliwościach współpracy zachęcamy do kontaktu z nami lub z Centrum Innowacji i Przedsiębiorczości PŁ www.p.lodz.pl